Pokerskolan

Idag är Texas Hold’em förmodligen det mest kända och populäraste pokerspelet i världen. No limit Texas Hold’em nämndes tidigare som ”The Cadillac of Poker” då Limit Hold’em var den vanligaste pokerformen bland erfarna och inbitna pokerspelare I Las Vegas. Idag är Limit Hold’em inte alls lika populärt och det är sällan du ser människor spela det live eller online. Skillnaden mellan No Limit och Limit är att när du spelar No Limit, eller NL som det förkortas, så finns inget tak på hur mycket du får satsa per omgång, till skillnad mot när du spelar Limit, eller LM som det förkortas, så är det alltid en fast summa som satsas per omgång.

När du slår dig ner vid pokerbordet live eller online för en omgång av Texas Hold’em så startar det alltid med att alla får två stycken hålkort var som ingen annan ser. En spelare kommer behöva lägga en stor blind och en spelare kommer behöva lägga en liten blind. Stor blind kan vara på 2 kronor medan en liten blind alltid är hälften, alltså 1 krona i detta exempel. Spelaren till höger om lilla blind kallas för ”dealer”. När du spelar på ett casino kommer du inte behöva agera dealer utan det är till för att korten ska delas i olika ordningar till de spelarna som sitter runt bordet. När du väl delar får du en rund knapp som kallas knappen eller button.

poker-table-position

När alla har lagt sig, synat eller höjt kommer tre korts läggas ut på pokerbordet och dessa tre kort kallas flopp. Då är det dags för en satsning i denna nya runda. Du har bara möjligheten att checka eller syna och självklart går det i ordning. Den som börjar prata är personen som la lilla blinden. När alla har gjort det dem vill göra kommer ett kort till läggas på bordet och det kallas för turn. Här genomgår ni samma procedur igen. Nu kommer det sista kortet och det kallas river. Nu gäller det att få den absolut bästa femkortshanden bestående av en kombination av fem kort, tillsammans med dina tidigare hålkort och korten på bordet.

Tror du att du har en bra hand höjer du eller synar, och om du tror du har en dålig hand så foldar du. Hela proceduren är inte så krånglig som det kanske verkar, utan du följer bara din tur, agerar efter hur bra hand du har och tänker på hur stor sannolikhet det är att du får den handen du tror att du kommer vinna med.
 

Handrakning i Texas Hold’em

· Royal Straight Flush: AsKsQsJsTs
Du har femkort I följd (Spader, Hjärter, Ruter eller Klöver). Royal Straight Flush är med alla dem klädda korten.

· Straight Flush / Färgstege: 8s7s6s5s4s
Du har femkort I följd (Spader, Hjärter, Ruter eller Klöver). Den som har högst färgstege är den som vinner.

· 4 of Kind / Fyrtal: 8h8d8c8s
Du har fyra kort av samma valör. Det finns chans att någon annan har fyrtal vilket innebär att den som har högst fyrtal vinner.

· Full House / Kåk: 8s8d8h6s6d
Du har tre kort i samma valör plus att du har två kort av samma valör. Om du skulle vara uppe mot någon som har kåk så är det den som har högst triss som vinner, det vill säga de tre korten som är av samma valör.

· Flush / Färg: AdJd8d4d2d
Du har fem kort av samma färg. Skulle du vara uppe mot någon som har färg så vinner den med högst kort.

· Straight / Stege: AdKdQdJhTc
Stege är när du har fem kort i följd. Skulle du vara uppe mot någon som har stege också vinner den som har högst kort i sin stege. Skulle ni båda ha lika hög stege splittas potten.

· Three of a Kind / Triss: AdAcAh
Tre kort av samma valör. Skulle du vara uppe mot någon som har en triss också så vinner den spelare som har högst triss eller högst kort vid sidan av om ni skulle ha samma triss.

· Two Pair / Två par: TdTh9d9h
Två kort plus två kort av samma valör. Skulle du vara uppe mot en spelare som har två par så är det den handen med högsta paret som vinner. Skulle ni ha samma par så är det den med högsta kortet som vinner. Har ni lika så splittar ni potten.

· Pair / Par:
Två kort av samma valör. Skulle du vara upp mot någon med par så det den med högst par som vinner. Skulle ni ha samma par så är det den som har högst par som vinner. Om ni har samma par så är det den som med högst kort vinner.

· Högst kort
Om ingen mot all förmodan skulle träffa något så är det den personen med högst kort som vinner. Men om det till exempel ligger AdAhAdAc på bordet och ni båda går All In så är det den som har högsta kortet som vinner eftersom 5 kort alltid måste användas. Exempelvis, om jag har Kung och du har en Dam så vinner jag potten.
 

Hur stor är sannolikheten att du träffar en specifik hand?

· Sannolikheten att du ska få ett par på handen innan floppen är 6%
· Sannolikheten att du ska få den bästa starthanden innan floppen är AA är 0,5%
· Sannolikheten att du ska få två kort av samma färg innan floppen är 24%
· Sannolikheten att du ska få två kort i samma följd innan är 9%
· Sannolikheten att du ska få två kort i samma färg och följd innan floppen är 2%
· Sannolikheten att du floppar färg med två färgkort på handen är 1%
· Sannolikheten att du floppar färgdrag med två färgkort på handen är 11%
· Sannolikheten att du floppar stege med två kort i följd på handen är 1,5%
· Sannolikheten att du floppar ett par är 27%
· Sannolikheten att du floppar två par är 2%
· Sannolikheten att du floppar triss med ett par på handen är 12%
· Sannolikheten att du floppar en triss utan par på handen är 1,4%
· Sannolikheten att träffa ett färgdrag på turn eller river är 35%
· Sannolikheten att träffa ett öppet stegdrag på turn eller river är 32%
· Sannolikheten att träffa en hålstege på turn eller river är 17%
· Sannolikheten att träffa ett färgdrag eller en öppen stege på turn är 36%
· Sannolikheten att träffa en kåk med ett två par på turn eller river är 17%
· Sannolikheten att träffa en kåk med ett en triss på turn eller river 33%
· Sannolikhet att träffa en triss med ett par på turn eller river 8%
 

Sannolikheten att få högre kort än vad ditt par på handen på floppen är:

KK 12% chans
QQ 30% chans
JJ 45% chans
TT 60% chans
99 70% chans
88 75% chans
77 80% chans

· Sannolikheten för att få en Royal Straight Flush mindre än 0,1%
· Sannolikheten att floppa ett fyrtal med par på handen 0.25%
· Sannolikheten att båda spelarna har A-A heads up mindre än 0.1%
· Sannolikheten att floppa färgstege med kort i samma färg och följd på handen 0.2%
 

Bra starthänder i Texas Hold’em för en novis

I Texas Hold’em finns det 1326 olika starthänder och om man bortser från alla olika färgkonstellationerna så finns det 169 stycken vilket kanske inte låter lika skrämmande. Att säga att du ska spela vissa händer är en lögn. Allt bero på hur förhållandena runt bordet är, är det många nybörjare, många experter, hur är din position, hur många andra spelare är med, hur är spelstilarna av de andra pokerspelarna som har gått med och så vidare.

Däremot finns det olika grupperingar av starthänder som kan vara värt att tänka på när du spelar Texas Hold’em när du är nybörjare. Du har kanske Pocketpar vilket är alla par du har på handen innan du startar att spela. Från 88 och upptåt kan det vara värt att se en flopp om det har varit en normal höjning innan.

Premiumhänder innebär två höga kort, alltså två kläda kort som exempelvis TQ eller AK. Och så finns det händer som oftast kan vara bra att spela men som även kan var svårt att lägga om man träffar något – tänk då vad de andra kan ha. Spekulativa händer är de händer som behöver förbättras för att vinna hem hela potten.

Sutied = Två kort av samma färg
Connecters = Två kort i samma följd
Suited Connecters = Två kort i samma följd och färg, dominerande händer. Exempelvis A4 eller K5 som oftast förlorar för att kickern är alldeles för dålig.

Övriga kombinationer
För att göra det lättare så har vi delat in dem i fyra olika kategorier:
1. AA, KK, QQ, JJ, A-Ks (S = Suited, vilket innebär kort i samma färg)
2. AQs, AJs, KQs, AK, ATs
3. AQ, 99, KJs, 88, AJ, KQ, KTs, QJs
4. A-9s, QTs, JTs, A8s, AT, K9s, A7s, KJ, 6-6, T9s

Dessa fyra olika kategorierna är en ganska bra grundregel att hålla sig till när du är nybörjare och ska prova på pokerspelet Texas Hold’em. Dock betyder det inte att dessa händer kommer vinna eller att du ska hålla kvar dessa händer hela vägen. AK, AQ, JJ, KK är ett praktexempel på en sådan hand. Trots att du har en väldigt bra starthand så får du aldrig glömma att det är 5 stycket kort till som ska ut på bordet, och mycket kan hända.
 

Hur räknar jag odds snabbt när jag spelar?

När du spelar poker gäller det att ha koll på en hel del odds för att du ska kunna dra fördel vid bordet mot mindre skickliga spelare samt se om det är värt att syna eller ställa in alla dina marker. För att göra det enkelt så räknar du alltid ut hur många kort som finns kvar av din möjlighet att träffa din hand. Exempelvis, om du har JhTh på handen och på bordet ligger 9hQh2d. Hur många kort kan hjälpa dig här? Du har alla färgkort och du har alla stegkort. Det vill säga, du har 9 färgkort kvar att träffa plus att du har 8 andra stegkort att träffa.

Vi kan räkna med dina parchanser med men det är ganska dumt eftersom att om du träffar par kanske en annan får en stege. Därför räknar vi bara med de korten där du är 100% säker på att du vinna med. Totalt har du alltså 17 kort som kan förbättra din hand till en vinnande hand. För att räkna ut hur stor din chans är att få din kombination på turn eller river tar man 17 gånger 4, vilket i runda slängar innebär 68% chans att träffa din hand vilket gör dig till en favorit i denna hand. Dock betyder det inte att du har 68% vinstchans. Om du inte träffar den på river så tar du 17 gånger 2, alltså har du nu 34% chans att träffa din önskade kombination.
 

Slutsats

Räkna ut hur många kort det finns kvar för dig att träffa för att du ska förbättra din hand. Ta sedan det antalet gånger fyra innan turn och gånger två innan river.

POPULÄRA KATEGORIER

OM TAKETHERAKE.com

Välkommen till TakeTheRake, en komplett portal och guide på nätet där ambitiösa, inbitna fans av Poker levererar allt Du behöver veta om spelet Poker.
 
Här hittar Du Pokernyheter, smarta speltips för olika typer av Poker, fakta om alla kända pokerspelare & mycket mer.
TakeTheRake.com listar alla världens mest omtalade & bästa tourer, spännande event & kortrum för livepoker. Läs mer här.


Kommande Liveturneringar · Freerolls · Pokerrum & Recensioner