Texas Holdem

Texas Hold’em är dagens mest populära pokerspel och spelas både av nybörjare och proffs i bland annat World Series of Poker. Vi listar allt du behöver veta inför en spelomgång i Texas Holdem och lite mer.

Texas Hold’ems historia Poker i Texas Hold'em

Som många andra pokervarianter är det svårt att vet vart just den här varianten uppfanns eller spelades först någonstans. Däremot, i början av 1900-talet kan man se dokumentationer i Robstown, Texas som nu har officiellt tillkännagett staden som spelets födelseplats. I början spelade man enbart pokerspelet i Texas men nu runt år 1967 spreds spelet till Las Vegas som då blev starten på den stora spridningen världen över.

Men det var inte förrän i början av 2000-talet som varianten av pokerspelet blev ordentligt populärt och så globalt som det är idag. Tidigare var pokerspelet Seven Card Stud populärt men Texas Hold’em tog även denna plats i pokerspelares hjärtan. Det finns även två olika typer av Texas Hold’em och det är då varianten No Limit som är den mest förekommande sorten.

Varför har Texas Hold’em blivit så populärt? Man tror att det är kortspelets enkla upplägg som gjort den till en succé. Det betyder att alla spelare, nybörjare eller experter kan spela pokern och inte bara de spelare som är på proffsnivå. Det var också en snabb utveckling med strategiböcker som släpptes med olika typer av taktiker hur man kunde vinna, vilket var ett försäljningsknep som gjorde läsare mäktigt inspirerande och pokersugna.

Regler i Texas Holdem

Det största målet med Texas Hold’em kortspel är att man själv ska försöka vinna prispotten som består av pengar och/eller marker som alla spelare lägger in. Detta gör man såklart med de kort som man slumpmässigt blivit tilldelade i början av omgången. För att att förstå hur man spelar poker online eller direkt med vänner och bekanta behöver man förstå att pokerspelet är uppdelat i en rad olika händer eller givar som det också kallas. I slutet av varje giv vinner vanligtvis en spelare potten och ibland kan det hända att potten delas lika mellan två eller fler spelare. Man vet vilken eller vilka spelare som har bäst kort på hand i en visning, så kallad showdown och där jämför man händerna mellan de återstående spelarna.

Reglerna i Texas Hold’em är inte allt för avancerade och det du ska tänka på innan du börja spela är att dela ut dealer knappen, lilla mörken (small blind) och stora mörken (big blind). När mörkarnas satsning gjorts delar dealern ut två privata kort var till alla spelare och nu är det dags att satsa på sina kort för första gången. Den spelare till vänster om stora mörken startar första satsningsrundan genom att antingen syna,(satsa lika mycket som stora mörken), höja (lägsta höjning är den samma som stora mörken) eller lägga sig.

När alla spelare har satsat lika mycket i potten eller lagt sig, går man vidare till andra satsningsrundan som innebär att dealern ska dela ut kort. Dealern börjar med att kasta det allra översta kortet i leken och därefter lägger dealern ut tre öppna kort på bordet. Spelaren till vänster startar satsningsrunda genom att antingen checka eller öppna potten för att höja. Man går vidare när alla spelare har satsat lika mycket, checkat varvet runt eller lagt sig.

Texas Hold'em vinst poker

Ytterligare två satsningsrundor väntar nu i Texas Holdem pokerspel och i början av tredje omgång ska dealern återigen bränna ett kort för att därefter öppna ytterligare ett kort på bordet. Tredje satsningsrundan går tillväga på samma sätt som andra där man antingen kan checka, höja eller lägga sig. Inför sista spelomgången, nummer fyra ska dealern bränner det översta kortet och därmed lägga ut ytterligare ett kort som är det sista. Lika som andra och tredje satsningsrundan går sista omgången ut på samma sätt.

Efter att de fyra satsningsrundorna är gjorda är det dags för den så kallade showdown där spelare som är kvar i spelet visar vilka kort som de har. Detta är det avgörande ögonblicket där spelare som har de bästa handen och här får man då använda sig av sin hand plus de fem öppna korten som dealern lagt ut. Den spelare som har den bästa femkortskombinationen vinner potten men är två eller fler händer lika bra delas potten mellan vinnarna. Därefter startas ett nytt giv där man också låter dealern, small blind och big blind gå ett varsitt steg till vänster.

POPULÄRA KATEGORIER

OM TAKETHERAKE.com

Välkommen till TakeTheRake, en komplett portal och guide på nätet där ambitiösa, inbitna fans av Poker levererar allt Du behöver veta om spelet Poker.
 
Här hittar Du Pokernyheter, smarta speltips för olika typer av Poker, fakta om alla kända pokerspelare & mycket mer.
TakeTheRake.com listar alla världens mest omtalade & bästa tourer, spännande event & kortrum för livepoker. Läs mer här.


Kommande Liveturneringar · Freerolls · Pokerrum & Recensioner